Pull-up

Pull-up muokkaa lihaksistoa

Pull-up tyylinen leuanveto muokkaa lihaksistoa todella tehokkaasti. Sanat ovat englantia ja tarkoittavat suomeksi ”vedä ylös”. Tämän tyyppisessä leuanvedossa rystyset osoittavat itseä päin ja se vaatii enemmän voimia kuin chin-up tyylinen leuanveto, jossa rystyset osoittavat itsestä poispäin.

Monet pystyvät vetämään jopa kymmenen leukaa vastaotteella, mutta voimat eivät silti riitä oikeaoppiseen leuanvetoon, joka tehdään myötäotteella. Tämän takia onkin hyvin tärkeää treenata leukoja monilla eri otteilla ja hankkia heti alusta alkaen siihen parhaiten sopiva treenilaite. Tällä tavoin varmistut siitä, että kropastasi tulee hyvännäköinen ja oikealla tapaa lihaksikas. Pull-up antaa lihaksille kauniin muodon, samalla kun voimatasosi kasvavat silmissä.

Leuanveto myötäotteella on yhtä kuin pull-ups

Leuanveto myötäotteella on yhtä kuin pull-ups. Sillä tosiaan tarkoitetaan sitä, että leukoja vedettäessä omat rystyset osoittavat itseäsi päin ja kämmenet osoittavat itsestäsi poispäin.

Monet eivät tykkää tehdä tämänlaisia leukoja kuntosalilla, koska aluksi se voi nolottaa, että ei kykene kuin muutamaan oikeaoppiseen suoritukseen – jos siihenkään. Salilla ei kuitenkaan kannata ujostella, koska myötäotteella vedetyt leuat eivät ole helppoja kenellekään. Kannattaa tehdä päätös alkaa vahvistaa näitä lihaksia, koska leuanveto myötäotteella tulee nostamaan treenisi täysin uudelle tasolle.

Miksi pull-up on vaikeampi suorittaa?

pull-up-leuanveto muokkaa lihaksia.

Pull-up-leuanveto muokkaa lihaksia. Kuva: imagerymajestic

Joskus aina kysytään, että miksi pull-up on vaikeampi suorittaa kuin leuanveto vastaotteella (chin-up). Osittain kaikessa on kyse tekniikasta ja osittain siitä, että varsinkin me miehet tykkäämme tehdä salilla hauiksia, jotka ovat loppujen lopuksi melko mitätön ja pieni lihasryhmä.

Olisikin huomattavasti viisaampaa keskittyä treenaamaan leukojen kautta selkälihaksia, jotka ovat isoja lihaksia ja muokkaavat täten nopeasti koko ulkoista olemustasi. Mutta me miehet – ja varmaan jotkut naisetkin – treenaamme usein ainakin alkuun vatsoja ja hauiksia, jotta ne näyttäisivät hyviltä. Totuus on kuitenkin se, että nämä ovat niin pieniä lihasryhmiä, ettei niiden treenaamisella yksistään pitkälle pötkitä.

Voimaharjoittelussa kannattaa alkuun keskittyä isoihin lihasryhmiin, koska niitä treenaamalla koko aineenvaihdunta kokee muutoksia muokaten samalla myös kehon ulkoasua silmää miellyttävään suuntaan. Pull-up vaikuttaa selän isoihin lihaksiin, ja koska selkälihaksia ei yleensä treenata samalla tapaa kuin vatsoja tai hauiksia, niin ne ovat huomattavasti vaikeampi suorittaa kuin vastaotteella vedetyt perushauisleuat eli chin-upit.

Täytyy myös muistaa, että monet tykkäävät tehdä treeninsä ulkoilmassa ja tukevat sitä sitten kotona tehdyillä lihasvoimaharjoituksilla. Tässä tapauksessa suosittelemme leuanvetotangon hankkimista kotiin. Se on loistava hankinta, vaikka kävisitkin aktiivisesti salilla, koska se mahdollistaa monipuolisen treenin, jossa pull-up on vain osa leuanvetoharjoittelua.

  1. Päivitysilmoitus: Vai että leuanvetoblogi…?