Leuanveto ennätys

Leuanveto ennätys

Mikä on muuten sinun leuanveto ennätys? Onko se huonompi vai parempi kuin kaksi vuotta sitten? Jos se on huonompi, mitä aiot tehdä? Jos se on parempi, miten aiot parantaa sitä entisestään? Mikäli omaa ennätystään haluaa parantaa, niin kannattaa opetella hyvä leuanvetotekniikka ja hankkia kunnollinen ja monipuolinen leuanvetotanko.

Leuanveto ei oikein koskaan ole saanut samaa saliklassikkostatusta kuin jokaisen hikisalin seinillä kummitteleva kysymys siitä, paljonko penkistä nousee. Ehkä se johtuu siitä, että penkkiennätyskysymykseen voi vastata kuka tahansa, mutta kun puhutaan leuoista, niin moni joutuisi valehtelemaan, jos ei haluaisi antaa vastaukseksi nollaa.

Leuanveto on kuitenkin sellainen laji, että siinä kilpaillaan ympäri maailmaa mitä kummallisimmissa muodoissa ja tähän alle olemmekin koonneet joitakin niitä suorituksia, joista tuloksena on ollut jonkinlainen ennätys. Lista ei välttämättä ole täysin päivitetty, mutta antaa melko tarkan kuvan siitä, missä mittareissa maailmalla mennään, kun kyseessä on eri leukalajien leuanveto ennätys.

 

Tässä ote myös vielä rajummasta leuanvetotyylistä:

Leuanveto maailmanennätys

Leuanveto maailmanennätys on hieman monimutkaisempi juttu kuin voisi kuvitella. On nimittäin olemassa todella monia erilaisia lajeja ja vieläpä kasa erilaisia sarjoja. Näistä kisataan eri puolilla maailmaa aina silloin tällöin ja kun katselet niissä vedettäviä leukojen suoritusmääriä, niin harjoittelunkin määrän on oltava luonnollisesti valtava. Ei riitä, että tekee leukoja silloin tällöin vähän vasurilla, jos haluaa menestyä näissä karkeloissa. Voidaan siis olla melko varmoja, että jokaisen ennätyksen tekijän kotoa löytyy oma leuanvetotanko, joka mahdollistaa monipuolisen treenin vetämisen myös sadepäivinä.

Tässä joitakin erilaisia leukojen maailmanennätyksiä:

  • Eniten pull-up-leukoja 1 tunnin aikana (miehet): 1009. Stephen Hyland (Iso-Britannia, 2010).
  • Eniten pull-up-leukoja 1 tunnin aikana (naiset): 721. Alicia Weber (USA, 2010).
  • Eniten pull-up-leukoja 6 tunnin aikana (miehet): 2968. Stephen Hyland (Iso-Britannia, 2007)
  • Eniten pull-up-leukoja 12 tunnin aikana (miehet): 3165. Jason Armstrong (USA, 2010).
  • Eniten pull-up-leukoja 24 tunnin aikana (miehet): 3355. Jason Armstrong (USA, 2010).
  • Eniten chin-up-leukoja 1 minuutin aikana (miehet): 51. Jason Petzold (USA, 2009).
  • Eniten chin-up-leukoja 1 minuutin aikana (naiset): 35. Alicia Weber (USA, 2010).

Oli tavoitteena sitten oma ennätys tai piirisarjan uusi enkka, niin on hyvä suunnitella oikeanlainen leuanvetotreeni, jotta omatkin tulokset menevät eteenpäin. Leuanveto on siitä hyvä harjoite, että tulokset näkyvät nopeasti koko kropassa. Yläkropasta tulee lihaksikkaampi ja ryhdikkäämpi, mikä tuo itseluottamusta arkeen, vaikka ei olisikaan maailmanmestari. Tärkeintä ei siis ole leuanveto maailmanennätys, vaan kannattaa vertailla omia tuloksia omiin aikaisempiin tuloksiinsa.

 

Leuanveto Suomen ennätys

Entäs sitten leuanveto Suomen ennätys, miltä se näyttää? Itse asiassa kasasimme tähän jopa muutaman näytesuorituksen leuanvedon Suomen mestaruuskilpailuista. Suomessakin on yllättävän pitkät perinteet leuanvedon suhteen ja lenkkipoluilla ympäri maata on mahdollista treenata leuanvetoa jonkinlaisella poikittain olevalla tangolla.

Tässä mallia vuodelta 2011:

Tässä mallia vuodelta 2012:

Vaikka Suomen mestaruustitteli ei olisi oma tavoite, niin on hyvä kuitenkin ajatella heti alkuun, että mitä sitä oikein haluaa leuanvedolta. Mikä on oma tavoite? Kun se on selkeä, tulee treenaamisesta huomattavasti helpompaa ja tehokkaampaa. Jos muutamien minuuttien treenillä voi saada komeamman vartalon, niin miksi ihmeessä en hankkisi kotiini kunnon leuanveto tankoa.

Mikäli sinua kiinnostaa Suomen taso leuanvedossa oikein kunnolla, niin Wikipediasta löydät täältä melko hyvän listan Suomen kovimmista tuloksista ja siitä mikä on minkäkin leuanvetolajin leuanveto Suomen ennätys.