Kysymyksiä ja Vastauksia

Leuanvetoon liittyviä Kysymyksiä ja Vastauksia

Aika usein kuulee leuanvetoon liittyviä kysymyksiä ja myyttejä ja niinpä olemme tähän keränneet useimmiten kuulemamme kysymykset sekä vastaukset niihin.

 

Voiko leukoja treenata joka päivä?

Ei. Kun treenaat voimaharjoitteita – kuten leuanvetoa – ilmestyy lihaksiin pieniä, harmittomia repeämiä. Nämä pienet repeämät parantuvat lepopäivien aikana ja lopputulos on se, että lihaksistasi tulee vahvemmat ja erottuvammat. Mikäli et anna lihaksillesi aikaa parantua, ovat riskinä yliharjoitteluvammat, jotka voivat pahimmassa tapauksessa estää koko harjoittelun pitkäksi aikaa.

Minkä tahansa liikkeen jatkuvat toistot ilman kunnollisia lepotaukoja aiheuttavat ennemmin tai myöhemmin ylirasitusta ja sen myötä loukkaantumisia. Leuanvedosta useimmiten aiheutuvat ylirasitusvammat ovat golfarin tai tennispelaajan kyynärpään tapaiset vammat. Hyviä esimerkkejä arkisista ylirasitusvammoista ovat ranne- ja kyynärvarsiarkuus, jotka johtuvat liiallisesta tietokoneen hiiren käytöstä. Ei siis kannata myöskään hengata Leuanveto.com-sivustolla yötä myöten!

Pitäisikö lihasteni olla kipeät aina harjoittelun jälkeen?

Lihasarkuus ja –kipu voi olla täysin normaalia aloittelijalle tai mikäli olet joko juuri vaihtanut treeniohjelmaasi tai kokeilet joitakin uusia liikkeitä. Alun lihaskipujen tulisi kuitenkin vähentyä ajan kanssa, eikä ole täysin normaalia kokea lihaskipua joka ainoa kerta, mikäli kuntoilusi on säännöllistä. Mikäli lihaksesi ovat arat jatkuvasti, voi olla että tarvitset useamman lepopäivän leuanvetotreeniesi väliin.

Aiheuttaako leuanveto liiallista lihasten kasvua naisille?

Naisilla ei yleisesti ottaen ole sellaista hormonitoimintaa, joka kasvattaisi naisille suuret lihakset. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin suurimmalla osalla miehiäkin on haasteita saada lihaksensa kasvamaan huomattavasti. Leuanveto ja voimaharjoittelu hyödyntävät silti sekä miehiä että naisia luomalla vähärasvaisempaa lihaskudosta sekä vähentämällä kropan rasvapitoisuutta (lisäämällä aineenvaihdunnan tehoa) ja hidastamalla lihaskatoa (varsinkin vanhemmilla aikuisilla). Myös loukkaantumisriskit vähentyvät voimaharjoittelun avulla.

Voinko tehdä taljalla kaikki treenit ja skipata leuat?

Et, mikäli odotat samanlaisia tuloksia mitä saat leuanvedon avulla. Se, että laitat käsilläsi kehonpainosi liikkumaan staattisen välineen sijaan lisää lihashermojen aktiivisuutta tuoden samalla lihaksiisi lisää voimaa ja kokoa. Se, että vedät taljaa alaspäin, käyttää vähemmän lihaksia ja vakaajia kuin leuanvetotreeni, minkä lisäksi taljatreeni tekee liikeradoista huomattavasti pienemmät. Talja on kuitenkin hyvä apuväline, kun alussa vahvistat selkälihaksiasi, joita tarvitset vetääksesi leukoja. Muista kuitenkin, että talja ei ikinä voi korvata omalla painollasi suoritettavaa leuanvetoa. Paras hankinta on kotiin ostettava monileuanvetotanko.

Miten treenata leukoja kotona tehokkaasti?

Leukojen treenaaminen kotona onnistuu ihan perinteisellä leuanvetotangolla, jonka saa kiinnitettyä oven rakoon. Nykyään markkinoilta löytyy kuitenkin huomattavasti parempia laitteita, joilla saat treenattua leukoja kotona huomattavasti tehokkaammin, eikä sinun tarvitse ruuvata mitään reikiä seiniin. Näillä voi treenata leukoja eri otteilla kotonasi äärimmäisen tehokkaasti ja jopa paremmin kuin salilla, koska monilta saleilta ei löydy leaunvetotankoa, jolla leuat onnistuisivat eri otteilla.

Mikä on pull-up-leuanvedon ja chin-up-leuanvedon ero?

Pull-up-leuat tehdään otteella, jossa kämmenet osoittavat itsestäsi poispäin. Chin-up-leuat puolestaan tehdään otteella, jossa kämmenet ovat itseäsi kohti. Itse leuanveto tehdään suht samalla tapaa, mutta eri otteet kohdistuvat hieman eri lihaksiin, mikä tekee chin-up-leuoista hieman helpompia.

Kuinka minun tulisi hengittää vetäessäni leukoja?

Sinun tulisi hengittää sisään, kun laskeudut, ja hengittää ulos noustessasi. On tärkeää, että muistat hengittää harjoitteen aikana.

Kuinka nopeasti leuanveto pitäisi suorittaa?

Jokainen leuka tulisi tehdä hitaasti ja kontrolloidusti. Jokaisen leuanvetosuorituksen tulisi kestää muutamia sekunteja ilman minkäänlaista riuhtomista tai heilumista. Tutustu täältä oikeaan leuanvetotekniikkaan.

Mitä jos en saa vielä vedettyä ainuttakaan leukaa?

Leuanveto voi olla suhteellisen haasteellista ensi alkuun. Mikäli et saa alkuun yhtään leukaa, niin aloita vaihtoehtoisilla harjoitteilla. Muista myös, että vaikka salilla ei nolottaisikaan tehdä leukoja, niin kotileuanvetotanko on silti paras mahdollinen investointi lihaskuntoosi. Sen avulla peruslihaskunnon voi nostaa kotona huomattavasti korkeammalle tasolle, mikä näkyy nopeasti parantuneena yläkropan ryhtinä sekä erottuvina lihaksina.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?