Chin-up

Chin-up – mikä se on?

Chin-up on hyvin todennäköisesti se leuanvetotekniikka, johon olet törmännyt aivan ensimmäisenä elämässäsi. Mitä sana sitten tarkoittaa? Se on englantia ja tarkoittaa suomennettuna ”leuka ylös”. Siltä liike itse asiassa näyttääkin, koska chin-upeissa leuka vedetään hieman selkeämmin tangon yli kuin myötäotteella vedetyissä leuoissa eli pull-upeissa.

Yleistetysti voi sanoa, että chin-upit ovat hieman helpompi suorittaa kuin muun tyyliset leuat. Se ei kuitenkaan tee siitä sen huonompaa harjoitetta, koska kaikessa leuanvedossa on hyvä panostaa monipuolisuuteen ja oikeasti tuloksia takaaviin välineisiin. Tekemällä leukoja leveällä otteella, kapealla otteella sekä myötä- ja vastaotteella, takaat sen että saat maksimaalisen tehon harjoittelullesi. Chin-up on tärkeä osa tätä treenikokonaisuutta, mutta ei kuitenkaan se tärkein palikka.

Leuanveto vastaotteella on sama kuin chin-ups

Chin-up muokkaa lihaksia. Kuva: imagerymajestic
Chin-up muokkaa lihaksia. Kuva: imagerymajestic

Leuanveto vastaotteella on siis sama kuin chin-up. Kun puhutaan vastaotteesta, tarkoitetaan sitä, että leukoja vedettäessä rystyset osoittavat itsestä poispäin ja kämmenet kohti itseä. Vasta- ja myötäotetermeissä on helppo mennä sekaisin ja sen takia myös Suomessa käytetään usein englanninkielisiä termejä näistä puhuttaessa.

Hyvä muistisääntö näiden erottamisen suhteen on se, että chin-upeissa leuka nousee tangon yli hieman selkeämmin. Jotkut muistavat eron myös siitä, että chin-upit ovat sama kuin leuanveto vastaotteella eli nyrkin rystyset vasten maailmaa. Pull-upeissa, eli myötäotteella tehdyissä leuoissa, kämmenet ovat puolestaan kohti maailmaa.

Chin-up kasvattaa myös hauista

Chin-up kasvattaa myös hauista.
Chin-up kasvattaa myös hauista. Kuva: David Castillo

Chin-up-leuanveto on todennäköisesti aina ollut se suositumpi leaunvetomuoto, koska se on helpompaa ja keskittyy osittain myös hauiksiin. Monilla vastaotteinen leuanveto kuuluukiin samaan treenipäivään hauisten kanssa, vaikka yleisesti ottaen leuat kyllä keskittyvät selän alueen lihaksiin.

Tätä emme kuitenkaan voi toitottaa liikaa: kun alat treenaamaan leukoja, niin muista treenata erilaisia leukoja mahdollisimman monipuolisesti, koska tällä tavoin varmistat maksimaalisen tehon sekä esteettisesti kauniit lihakset. Pelkkä chin-up leuanveto ei riitä.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?